.
Gucio: Witam, mam problem z jednym zadankiem, może ktoś podpowiedzieć?

Oblicz sinα − cosα , jeśli sin2α =b i α ∊(0,π/4)
zastanawialem się, by może podnieśc wyrażenie do kwadratu, wtedy powstała by jedynka
trygonometryczna i sin2α, czyli b, ale nie wiem co z tym zrobić
18 lut 23:26
Cash18: sin2α=2sinαcosα=b
wylicz sobie cosα=bsinα wstaw i gotowe
18 lut 23:28
Gucio: o kurde, zacząłem pisać właśnie 2sinαcosα itp..., ale stwierdziłem, ze mój drugi pomysł jest
lepszy xD
wielkie dzięki
18 lut 23:30
ICSP: sinα − cosα = ±√1 − sin2α
Musisz tylko ustalić znak przed pierwiastkiem.
18 lut 23:31
Gucio: aa, czyli jednak i moim pierwszym sposobem też można zrobi, thx ; p
18 lut 23:33
pigor: ... z podniesieniem do kwadratu i jedynką to dobry pomylł
a więc niech
sinα−cosα= x /
2 i sin2α=2sinαcosα=b
i 2α∊(0;
12π) , to
1−sin2α= x
2 ⇒ x
2=1−b i b<1 ⇒ |x|=
√1−b ⇒
⇒ x=
√1−b , czyli
sinα−cosα= √1−b . ...
18 lut 23:38
Gucio: Cash18, czy mógłbyś mi powiedzieć, jak wybrnąć z tego dalej, bo moje myślenie, na pomyśle się
skończyło:
sinα−cosα = sinα −b/sinα = 2sinα−b/sinα i nie wiem co dalej
18 lut 23:38
Gucio: dzięki pigor!

, a masz pomysł, jak dokończyć sposób Cash18 ? bo mnie zainteresował
18 lut 23:40
pigor: ..., niestety nie mam
18 lut 23:43
ICSP: | | π | |
jeżeli α ∊ (0 ; |
| ) to cosα > sinα czyli sinα − cosα < 0 |
| | 4 | |
stąd mamy
−√1 − b
18 lut 23:43
pigor: ..., przepraszam, racja, ładnie to widać na wykresach
obu funkcji y=sinα i y=cosα w jednym XOY i przedziale 0;14π) .
18 lut 23:59
Gucio: nie szkodzi xD
nie przepisuję bez sensu, tylko analizuję każdego podpowiedzi i wyciągam wnioski ; p
19 lut 00:06
Bogdan:
Gucio, Fifi, Niki to ta sama osoba
19 lut 01:08