Wielomian z 2 parametrami
BoosterXS: Witam, czy ktoś mógłby mnie naprowadzić jak rozwiązać to zadanie?
Dla jakich wartości m i n wielomian W(x) = x7 + 4x6 + 7m2x2 −(4m+n)x + 2(m−n) jest
podzielny przez dwumian G(x) = x2−1
Wszystko jest na pewno dobrze przepisane, kompletnie nie mam pojęcia od czego zacząć.Proszę o
wskazówki.
18 lut 23:22
Radek:
W(1)=0
W(−1)=0
Układ równań
18 lut 23:23
pigor: ..., z tw. o reszcie z dzielenia w(x) przez dwumian wystarczy,
że rozwiążesz sobie układ równań : w(−1)=0 i w(1)=0 . ...
18 lut 23:25
BoosterXS: Ok, dziękuje Wam, biore sie za obliczenia, zobaczymy czy mi coś wyjdzie
18 lut 23:28
BoosterXS: Ok już rozwiązane, wyniki sie zgadzają

Dzięki, pozdrawiam
18 lut 23:45