Planimetria
Kamila:

Oblicz miary kątów czworokąta
Proszę o pomocC
18 lut 22:54
kamila: Gdyby ktos nie widzial kąt dab=60 stopni, a kąt adc=40 stopni.
18 lut 23:00
kamila: * polowa tych kątów tyle wynosi, prosze o małą podowiedz chociaz
18 lut 23:03
Antek: Pytanie nr 1 . Kiedy na czwrokacie mozna opisac okrag ?
Nr 2. Znasz twiedzenie o kacie wpisanym i srodkowym opartym na tym samym luku ?
Np jesli kat CAB oparty na luku cb ma 60 stopni (jaki to jkat ?) to ile wyosi kat COB oparty
tez na tym luku ?
18 lut 23:08
pigor: ... masz ką środkowy ∡aob=90
o, to
∡abo=30
o ⇒ ∡dao=180
o−60
o−*40
o−30
o=50
o ⇒
⇒ ∡bad= 50
o+60
o=110
o ⇒ ∡bcd= 180
o−110
o= 70
o
, to może dalej sama spróbuj
18 lut 23:11
Cash18: Antek ale tutaj przekątne nie przecinają się w środku okręgu, wiec "2" odpada
18 lut 23:12
Antek: Ja ta kropke odczytalem jako srodek punkt O okregu .
A to faktycznie moze byc kat prosty
18 lut 23:18
pigor: ..., o

teraz to i ja ...

już tak nie jestem tego pewien, że to kąt prosty
18 lut 23:28