funkcje
Karolina:): wyznacz dziedzine funkcjai
A;f(x)=2x
B;f(x)=3
c: f(x)=xkwadrat=&x
D;f(x)=xdo trzeciej −1
. ps czy mógłby ktos tak troche mi wytłumaczyc o co chodzi w takich zadaniach ? nic nie
rozumiem z tych funkcji
18 lut 22:09
Janek191:
a) f(x) = 2x − funkcja liniowa , więc Df = R = ( −∞ ; + ∞ )
b) f(x) = 3 − f. liniowa stała, więc Df = R
c) f(x) = x2 + 7x − funkcja kwadratowa , więc Df = R
d) f(x) = x3 − 1 ; Df = R
18 lut 22:32
Janek191:

Wykresy tych funkcji :
a) kolor czerwony
b) kolor niebieski
c) kolor zielony
d) kolor różowy
18 lut 22:35
Antek:

jest to wykres funkcji y=2x
dziedzine odczytujesz na osi OX wiec jaka bedzie dziedzina Odkad , dokad rozciagaja sie x)sy
Zauwaz zex nalezy (−oo do +oo) czyli caly zbior liczb rzeczywistych
Generalnie dziedzina wielomianow jest zbior liczb rzeczywistych
18 lut 22:35
Jolanta: gdybys miała np f(x)=
√x wtedy pod pierwiastkiem(parzystego stopnia) nie moze byc liczba
ujemna czyli x ≥0
| | 1 | |
ale jesli będzie f(x)= |
| to mianownik≠0 czyli x>0 |
| | √x | |
18 lut 22:40