matematykaszkolna.pl
:) ili: uzasadnij ze przeciwprostokatna trojkata prostokatnego jest srednica okregu na nim opisanego
18 lut 22:08
PW: Zastosuj symetrię względem prostej zawierającej przeciwprostokątną i zobacz prostokąt.
18 lut 22:12
Janek191: rysunek
18 lut 22:21
Eta: rysunek
18 lut 22:31
PW: "Ładnie" podpowiedziałem, miało być "symetrię względem środka przeciwprostokątnej". Przepraszam. Prościej można powiedzieć: każdy trójkąt prostokątny jest połową prostokąta a przekątne prostokąta przecinają się w połowie. Dobrze, że Janek191 jest przytomny i to narysował.
18 lut 22:33
Eta: A Ty PW co? π... ę degustowałeś? emotka emotka
18 lut 22:35
pigor: ..., lub z tw. o kącie wpisanym w koło : kąt prosty wpisany w koło opiera się na półokręgu, więc przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego wpisanego w koło to średnica okręgu na nim opisanego i to by było tyle c.b.d..uzasadnienia. ... emotka
18 lut 22:37
PW: Eta, nie − miałem ciężki dzień, mało nie zszedłem. Do pigora mam pytanie: − Czy nie jest tak, że w dowodzie wspomnianego twierdzenia o kącie wpisanym w koło wykorzystuje się fakt, że tę wersję z trójkątem prostokątnym już znamy − udowodnioną w prosty sposób?
18 lut 23:02
ili: hmm czyli twierdzenie pigora jest dobrym uzasadnieniem ? emotka
18 lut 23:12
pigor: ..., nie potrafię jednoznacznie stwierdzić, tak albo nie, po prostu proszą w treści zadania o uzasadnienie, a to dla mnie coś słabszego od udowodnij no i ...emotka poszło, jak poszło co widać i na pewno nie jest to odpowiedź na pytanie udowodnij . że ... itd. ... emotka
18 lut 23:22
PW: Nie ma potrzeby aż tak. Pytanie było o prosty fakt, możliwy do udowodnienia łatwym sposobem − i tego się trzymać. Poza tym jest istotne, czy już znasz to twierdzenie.
18 lut 23:34
J: Uzasadnienie pigora jest konsekwencją faktu,że kąt wpisany w okrąg oparty na tym samym łuku co kąt środkowy , jest połową kąta środkowego.Tutaj kąt środkowy jest oparty na połowie okręgu, więc ma 180o. Zatem kąt wpisany ma 90o
19 lut 08:59