Dla jakich wartosci parametru k układu równan ma niezerowe rozwiazania
Nero: Dla jakich wartosci parametru k układu równan
x + 2y + (2 − k)z = 0
x + (2 − k)y + 2z = 0
(1 − k)x + 2y + 2z = 0
ma niezerowe rozwiazania? Znalezc te rozwiazania.
18 lut 21:50
Nero: Jest ktoś w stanie to rozwiązać?
podobne zadanie z parametrem K, nie jak tutaj (2−k)itp rozwiązywałem obliczając wyznacznik, tam
wyszły mi 2 pierwiastki z równania kwadratowego. potem dla tych dwóch obliczałem rząd.
tak i tutaj powinienem?
18 lut 23:03