matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uzasadnij, że jeżeli zachodzi równość...
jolka:
Dany jest trójkąt o bokach długości a,b i c. Uzasadnij, że jeżeli zachodzi równość
1
1
3
+
=
to jeden z kątów tego trójkąta ma miarę 60*
a+b
b+c
a+b+c
18 lut 21:29
Andrzej:
Sprowadź lewą do wspólnego mianownika. Wymnóż "na krzyż", zredukuj. Wyjdzie : b
2
= a
2
+ c
2
− ac
1
a to przecież tw. cosinusów, gdzie cos β =
czyli β = 60 stopni
2
18 lut 22:01