geo
Wiolkaa: Długość łuku wycinka koła o kącie rozwartym 120 stopni jest równe 8. pole tego wycinka jest
równe?
18 lut 21:23
18 lut 21:25
Wiolkaa: to wiem, tylko nie wychodzi jak w odpowiedzi.
18 lut 21:31
Janek191:
| 120o | | 8 | | 2 | | 8 | | 12 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ 2 πr = 3*8 = 24 ⇒ r = |
| |
| 180o | | πr | | 3 | | πr | | π | |
| Pw | | 1 | | 12 | | π*144 | | 144 | |
| = |
| ⇒ 3 Pw = π r2 = π*[ |
| ]2 = |
| = |
| ⇒ |
| π r2 | | 3 | | π | | π2 | | π | |
========================
18 lut 21:43
Antek: Z tego co widac to ona ma klopoty rachunkowe .
Wiec przepisze a i tak nie bedzie wiedziec skad to sie bierze . No ale skoro rozwiazales do
konca to niech bedzie .
18 lut 21:46
daras: no i czort z nią
19 lut 03:02