Jak ruszyć ten przykład ? Pomoze ktos ?
Ola: Jak ruszyć ten przykład ? Pomoze ktos ?
sinx+
√3+cosx=1
pewnnie trzeba skorzytsać ze wzorów,ale niestety nie było mnie na lekcji i nie wiem nawet jak
to ruszyc
18 lut 21:15
PW: Pewnie źle przepisane, powinno być √3•cosx ?
18 lut 21:19
Ola: Tak, moj błąd
18 lut 21:21
Ola: To powie ktoś od czego trzeba tu zacząc ?
18 lut 21:24
PW: Podzielić obie strony przez 2 i zamienić liczby po lewej na cosinus i sinus pewnego kata (autor
był łaskawy i jest to ten sam kąt).
18 lut 21:29
Ola: Czyli 1/2 sinx+
√3/2cosx=1/2
sin 30+cos30=1/2
Ale jestem całkiem zielona i nie wiem co dalej

Chyba trzeba zamienic na same sin lub cos
tak ? Ale też nie do końca wiem jak
18 lut 21:35
Trivial:
Zwinąć za pomocą wzoru na sinus sumy.
18 lut 22:04
PW: Tyle że tam będzie
| | 1 | |
cos60°sinx+sin60°cosx = |
| |
| | 2 | |
18 lut 22:10
pigor: ..., albo ...

po prostu
sinx+√3cosx= 1 ⇔ sinx+tg60
ocosx= 1 /*cos60
o itp. itd, ...
18 lut 22:41
PW: Powiem, że ten sposób jest lepszy dydaktycznie, podoba mi się. Uczeń nie zadaje pytania:
− A skąd ja miałbym być taki mądry?
18 lut 22:50