równanie
Zosia: Nie rozumiem skrócenia wyrazów, proszę o wytłumaczenie
odejmowanie wyrazów c.arytmetycznego ze z a1 oraz różnicą r = 2, którą znamy
( an+2 − an+1)(an+2 + an+1) − 2= 4a8 + 2
2(2 + 2an+1) = 4a8 + 4
rozumiem w pierwszym nawiasie mamy różnicę dwóch wyrazów więc otrzymujemy r, ale skąd 2 przed
nawiasem oraz dlaczego skraca się an+2 w drugim nawiasie?
18 lut 20:48
Jolanta: a moze tresć zadania podaj
18 lut 20:52
Mila:
( an+2 − an+1)(an+2 + an+1) =2*(2+2an+1) bo:
( an+2 − an+1)=2
(an+2 + an+1) =(an+1+2+an+1)=(2+2an+1)
18 lut 20:55
Domel:
(an+2 − an+1)(an+2 + an+1) − 2 = 4a8 + 2
(an+1 + r − an+1)(an+1 + r + an+1) = 4a8 + 4
r*(r + 2*an+1) = 4a8 + 4
2*(2 + 2*an+1) = 4a8 + 4
4*(1 + an+1) = 4*(a8 + 1)
an+1 + 1 = a8 + 1
an+1 = a8
18 lut 21:08
Zosia: dziękuje za rozpisanie !

rozumiem
18 lut 22:20