Oblicz granicę ciągu.
ysiulec: Oblicz granicę ciągu. Niby proste, ale jak to ugryźć?
| | 2n5 + 2n3 − 1 | |
lim |
| |
| | (n−3)(n2+4) | |
n→
∞
Czy mam przemnożyć ten nawias? Wolałbym go zostawić w spokoju.
Tylko jaką potęgę wyciągnąć przed to?
18 lut 20:43
Antek: Dostaniesz wyrazenie nieoznaczone
wiec podziel licznik i mianownik przez najwieksza potege mianownika
18 lut 20:49
ysiulec: @Antek − po prostu n2 i nawiasów nie tykać, tzn. podzielić?
przez jeden, oba?
Na podstawach się wykładam, co dopiero pochodne...
18 lut 20:51
ICSP: Podziel licznik i mianownik przez n3
18 lut 20:52
Antek: Albo zostaw albo mozesz te nawiasy wymnozyc
18 lut 20:54
Antek: A jak wymnozysz to zobaczysz ze najwieksza potego mianownika to n3 tak jak napisal ICSP
18 lut 20:57
ysiulec: no to lecim:
| | | |
lim |
| |
| | | | 1 | | 3 | | 1 | | 4 | | n3( |
| − |
| ) ( |
| + |
| ) | | | n2 | | n3 | | n | | n3 | |
| |
n→
∞
| A | |
| =∞ więc nieskończoność. OK? |
| 0 | |
18 lut 21:02
Domel:
| | 2n5 + 2n3 − 1 | |
limn→+∞ |
| = |
| | (n − 3)(n2 + 4) | |
| | 2n5 + 2n3 − 1 | |
= limn→+∞ |
| = |
| | (n3 − 3n2 + 4n −12) | |
| | | |
= limn→+∞ |
| = |
| | | | 3 | | 4 | | 12 | | n3* (1 − |
| + |
| − |
| ) | | | n | | n2 | | n3 | |
| |
18 lut 21:27
Janek191:
| | 2 n5 + 2 n3 − 1 | |
an = |
| ; dzielimy licznik i mianownik przez n3 |
| | ( n − 3)*( n2 + 2) | |
| | 2 n2 + 2 − 1n2 | |
an = |
| |
| | ( 1 − 3n)*( 1 + 2 n2) | |
więc
| | ∞ + 2 − 0 | |
lim an = |
| = + ∞ |
| | ( 1 − 0)*( 1 + 0) | |
n→
∞
18 lut 22:17