równanie trygonometryczne
lena: rozwiąż równania:
a) ctg4x − 2ctg2x − 3 = 0
18 lut 20:33
Mila:
ctg2x=t, t≥0
t2−2t−3=0
rozwiążesz dalej sama?
18 lut 20:38
lena: tak już wiem jak zrobić dalej

dzięki wielkie
18 lut 20:39
lena: ale dlaczego t≥0? bo nie rozumiem
18 lut 20:47
Jolanta: a2=t nie moze byc ujemne masz ctg2x=t
18 lut 20:51
Antek: Schowaj jezor
A studentka nie wie ze pierwiastek stopnia parzystego z liczby ujemnej nie istnieje
18 lut 20:52
lena: dziękuje
ale ze mnie gapa
18 lut 21:10
Domel:
bo ctg
2x = t => ctgx =
√t − a nie ma pierwiastka z liczby ujemnej (przynajmniej na
poziomie szkoły średniej

)
18 lut 21:12