Rozwiąż rownanie
pjodr: Witam prosiłbym o pomoc
A) cos
2x + 2 sin
2x=1.5
B) cos
2x − cosx + 1=0
Z góry dziekuje
18 lut 20:24
PW: A) Jedynka trygonometryczna i (prawie) koniec rozwiązania.
18 lut 20:29
pjodr: ale ze mam to podstawic czy jak dokladnie ?
18 lut 20:33
Mila:
a) cos
2x+sin
2x+sin
2x=1,5
1+sin
2x=1,5
potrafisz dalej?
b) cosx=t i t∊<−1,1>
t
2−t+1=0
Δ=1−4<0
brak rozwiązania.
18 lut 20:36
pjodr: a) ni jestem pewien ale sin x= 1/4 albo −1/4 ? Naprawde mam straszne problemy z ta
trygonometria,jestem zielony

skad sie wzial ten drugi sin w 1 linijce co Pani podala ?
18 lut 20:42
Mila:

1) 2sin
2x=sin
2x+sin
2x
| | 1 | | 1 | |
sinx= |
| lub sinx=− |
| usuwam niewymierności z mianownika |
| | √2 | | √2 | |
| | √2 | | √2 | |
sinx= |
| lub sin x=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3 | | 5 | | 7 | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| π+2kπ lub x= |
| π+2kπ lub x= |
| π+2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
zastanów się jak odp. zapisać krócej.
18 lut 20:50
pjodr: zastanowilen sie na spokojnie rozpisalem sobie to i juz ogarniam ten a teraz zabierwm sie za b
18 lut 21:02
pjodr: tylko w ksiazce jest rozw −π/4 + kπ/2 i tego nie rozumiem
18 lut 21:12
pjodr: prosze o wytlumaczenie
18 lut 21:25
Mila:
To jest skrócony zapis Twojego ( a właściwie mojego rozwiązania)
Do którego zadania ? do (a) ? No popatrz na wykres.
Masz po kolei rozłożone rozwiązania:
| π | | 3 | | 5 | | 7 | | π | |
| , |
| π, |
| π, |
| π kolejne różnią się o |
| . |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
Możesz zostawić zapis z 20:50
Podstawiaj kolejno do wzoru
| | 1 | | 3 | |
k=2 to x=− |
| π+π= |
| π itd |
| | 4 | | 4 | |
otrzymujesz to samo.
Chyba Wam to nauczyciel tłumaczył?
18 lut 21:44
pjodr: Chyba nie,albo mi umknelo

Czyli mam rozumiec ze rozw z ksiazki jak i to ktore odczytala Pani
sa poprawne,tylko dlaczego w ksiazce podali akurat tamto
18 lut 22:08
PW: Bo jest bardziej "treściwe", niektórzy uważają, że ta jest bardziej "elegancko", chociaż to
kwestia gustu.
18 lut 22:38