Funkcja wymierna ;)
Justa: | | 4 | |
Wykaz ze rownanie | |
| −p|=p ma dokładnie jedno rozwiazanie dla dowolnej liczby p>0 |
| | x | |
Wytłumaczy ktoś i da wskazowki z góry bardzo bardzo dziękuje
18 lut 20:06
PW: Liczba po prawej stronie jest dodatnia, a więc mamy dwie możliwości:
| | 4 | | 4 | |
| |
| − p| = p lub | |
| − p| = −p |
| | x | | x | |
Warto przeczytać − co zrobić, gdy nie wiemy jaki znak ma liczba po prawej stronie
238050
18 lut 20:17
PW: Od razu poprawiam, bo się zamyśliłem − tam w drugim wierszu już oczywiście tych modułów
nie ma, powinno być
| | 4 | | 4 | |
|
| − p = p lub |
| − p = −p. |
| | x | | x | |
18 lut 20:19
Justa: Moge po prostu napisać ze gdy p>0 to rownanie |a−p|=p zachodzi gdy a=0 lub a=2p, natomiast
| | 4 | | 4 | |
|
| ≠0 zatem rownanie | |
| −p|=p ma dokładnie jedno rozwiazanie ? |
| | x | | x | |
18 lut 20:40
PW: Świetnie.
18 lut 21:15