Zad1.
Niki: W trapezie ABCD (AB II CD) przekątne przecinają się w punkcie O. Oblicz pole trapezu wiedząc,
że pole trójkata ABO wynosi 16, zaś pole trójkąta ADO wynosi 9.
proszę o jakieś szersze wskazówki, mam pomysły, ale nie umiem ich wykorzystać, by wyliczyć to
zadanie
18 lut 20:02
Niki: wielkie dzięki
18 lut 20:12
Niki: lecz wolałbym wskazówki, które mówią mi, co mam konkretnie zrobić, bo to każde zadanie ejst
niby podobne, ale mimo wszystko inne
18 lut 20:15
Niki: ja gdybym miał pola oparte na podstawach, albo stosunek podstaw, to bym zrobił bez problemu,
ale z tym mam problem...
18 lut 20:17
Niki: no do tego to sam doszedłem, ale nie wiem co dalej mam zrobić
18 lut 20:20
Niki: chyba sobie daruje...
tam w każdym zadaniu jest stosunek podstaw, a tu stosunek podstawy i ramienia...
18 lut 20:26
Fifi: Dopisuję się do zadania, pomoże ktoś <3 ?

)
zaczęłam to robić z podobieństwa trójkątów, że duży trójkąt (16+5) i jego odpowiednie boki, do
małego trójkąta − 9 i boki,
lecz jakoś poprawnie nie mogę tego zrobić, bo mi się skraca, i wychodzi, że są równe
proszę o pomoc
19 lut 00:03
pigor: ...., niech X − pole ΔDCO, a ponieważ
P
ΔBCO= P
ΔADO= 9, oraz stosunki pól np. takie
| |OC| | | X | | 9 | | 81 | | 1 | |
| = |
| = |
| , to X= |
| = 5 |
| , zatem |
| |OA| | | 9 | | 16 | | 16 | | 16 | |
PABCD= 2*9+16+5
116=
39116− szukane pole .
19 lut 13:33