wykaż, że dla kąta ostrego alfa tożsamością jest równość
trygonometr: sinα + cosαsinα = 1+ctgα
tożsamość to, że L=P
ctgα= cosαsinα
ale nic mi nie wychodzi, próbuje i próbuje i nic..
18 lut 19:52
Piotr:
rozbij ułamek
18 lut 19:53
Eta:
| | sinα | | cosα | |
L= |
| + |
| = ..... |
| | sinα | | sinα | |
18 lut 19:53
Jolanta: rozdziel na dwa ułamki lewa stronę
18 lut 19:54
Eta:
Piotr...tylko nie "rozbij" głowy
18 lut 19:54
Piotr:
18 lut 19:55
Eta:
18 lut 19:56
trygonometr: a to?
11−cosα + 11+cosα = 2sin2α
18 lut 20:05
Antek: do wspolnego mianownika i jedynka trygonometryczna
18 lut 20:06
trygonometr: to wychodzi mi że:
L=2
P= 2/sin2α
18 lut 20:10
Eta:
| | 1+cosα+1−cosα | | 2 | |
L= |
| = |
| = P |
| | 1−cos2α | | sin2α | |
18 lut 20:15
Piotr:
| | 1+cosx+1−cosx | | 2 | |
L = |
| = |
| |
| | 1−cos2x | | sin2x | |
18 lut 20:16
Piotr:
18 lut 20:16
Eta:
Nie dopisałeś =P
18 lut 20:17
Piotr:
oj tam oj tam
18 lut 20:18
Eta:
18 lut 20:19
Eta:
EtamEtam
18 lut 20:19
trygonometr: też tak mam , ale nie rozumiem dlaczego L=P w tym przypadku
18 lut 20:27
trygonometr: dobra rozumiem, dzięki
18 lut 20:28