ciągi
Bartek: Zbieżność ciagu.
Witam, mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z pojęciem zbieżność ciągu? Niestety nie mam
notatek z tego, ani nigdzie nie moge znaleźć dobrego wytłumaczenia.
Mam tu jakiś zadanie, ale nie rozumiem, pomożecie?
zad. Zbadać, czy ciąg liczbowy xn=[(−1)n+2]*(−1)n+1 jest zbieżny.
18 lut 19:52
Janek191:
Kliknij po lewej stronie na : ciągi liczbowe , a następnie na : granica ciągu
18 lut 22:56
Janek191:
Jest to ciąg postaci : 1, −3, 1, − 3, 1, − 3 , ...
czyli ciąg naprzemienny. Ten ciąg nie ma granicy
18 lut 23:00
Maslanek: Tak trochę łopatologicznie:
xn=−(−1)2n−2*(−1)n= −(1+2*(−1)n)
Weźmy x2k= −(1+2)= −3
x2k−1=−(1−2)= 1
Dla dowolnego k∊N: x2k+x2k−1=−2
Oznaczając przez Sk=∑ (od i=1 do k) xi mamy lim(k→∞) Sk= −∞
18 lut 23:02
Maslanek: Aaa... to ciąg, nie szereg
18 lut 23:02