problem z modułem....jak to ugryźć
modułownia: |x−3|=x−5|
18 lut 19:33
modułownia: x−5 bez modułu
18 lut 19:34
sushi_ gg6397228:
|a|= |b| <==> a=b lub a=−b
18 lut 19:34
18 lut 19:36
modułownia: no to :
|x−3|=x−5 mamy
x−3=5−x v x−3=x−5
kolejno
x+x=5+3 x−x=−2
2x=8 0=−2 ∅
x=4
a w odp jest brak rozwiązań... ?
18 lut 19:45
sushi_ gg6397228:
a gdzie załozenia ?
18 lut 19:46
modułownia: jakie mają one być.. ?
18 lut 19:51
18 lut 19:53
sushi_ gg6397228:
czytaj link i rób tak jak oni
18 lut 19:54
PW:
|x| = a ⇔x= a ⋁ x= −a
jest wypowiedzią prawdziwą tylko wtedy, gdy a ≥ 0.
Gdy a <0 to mamy zdanie fałszywe dla każdej x∊R, jak np.
|x| = −5.
Dlatego w rozważanym zadaniu trzeba na wstępie ograniczyć dziedzinę. Nie szukamy rozwiązań
tam, gdzie ich nie ma, czyli ograniczamy dziedzinę do takich x, dla których
x−5 ≥ 0.
18 lut 20:10