Całka
Saoi: ∫ (sin2x)2dx
Wciąż mam z tym problem; pytałem o to wcześniej, ktoś podał mi jakieś wzory... problem w tym,
że ja wolałbym się nie uczyć wzorów na pamięć, bo mogą mi się pomieszać;
dlatego proszę o wytłumaczenie krok po kroku, jak należałoby to zrobić; na wolframie pokazuje
mi się sama odpowiedź, ale robiłem tą całkę na wiele sposobów i nadal nie wychodzi mi to
samo...
Aaa... i jeszcze może taka całka: ∫ x/(x2−2x+5)dx − gdyby w mianowniku nie było x, to
kombinowałbym jakoś z arctg, ale tak to nie wiem... z ln, jakieś podstawienie?
18 lut 19:20
Kejt:
to się robi ze wzoru na cos podwojonego kąta, nie obejdziesz tego.. a wydaje mi się, że ten
wzór jednak należy do elementarnych i wypadałoby go znać równie dobrze jak ten na jedynkę
tryg.:
∫sin
22xdx=...
cos2x=cos
2x−sin
2x
cos2x=1−2sin
2x
2sin
2x=1−cos2x
| | 1 | |
u nas jest to sin22x, więc: sin22x= |
| (1−cos4x) |
| | 2 | |
no to:
dalej dasz radę?
18 lut 19:30
pigor: ..., np. tak
| | 2x | | 2(x−1)+2 | |
...= 12 ∫ |
| dx= 12∫ |
| dx= |
| | x2−2x+1+4 | | 22+(x−1)2 | |
= podstaw x−1=2t , czyli dx=2dt itd.
18 lut 19:37
Saoi: No akurat te wzory to znam; chodziło mi tylko o to, co dalej napisałeś;
zatem wyszło mi: 1/2x − 1/8 sin4x + C
18 lut 19:37
Kejt: jestem dziewczyną

a rozwiązanie jest ok
18 lut 19:39
Saoi: Sorki Kejt

pigor − rozumiem, że w liczniku chcesz zrobić pochodną mianownika, ale nie rozumiem tego, co
robisz w mianowniku...
18 lut 19:44
Kejt: doprowadza chyba do postaci kanonicznej
18 lut 19:47
Trivial:
Ja proponuję:
| x | | 1 | 2x−2 | | 1 | |
| = |
|
| + |
| |
| x2−2x+5 | | 2 | x2−2x+5 | | x2−2x+5 | |
| 1 | | 1 | | 1 | 1/2 | |
| = |
| = |
|
| |
| x2−2x+5 | | (x−1)2+4 | | 2 | | |
A zatem:
| | x | | 1 | | 1 | | x−1 | |
∫ |
| dx = |
| ln|x2−2x+5| + |
| arctan( |
| ) + c. |
| | x2−2x+5 | | 2 | | 2 | | 2 | |
18 lut 19:54
Saoi: No tak myślę, ale nie wiedziałem, że to aż takie skomplikowane... odpowiedź na wolframie:
12 (ln(x2−2x+5) + arctg(x−12) + C O.o
18 lut 19:54
Saoi: Oooo... dzięki wielkie Trivial
18 lut 19:55