Granice
Saoi: 1) lim x→0 (1−2sinx)1/x
2) lim x→∞ (e1/x − 1)
3) lim x→∞ (e−x − 1)/(sinx2)
Jeszcze raz, bo nie dostałem odpowiedzi... ktoś mi powiedział, że trzeba skorzystać z tego:
f(x)=elnf(x) − problem w tym, że nie wiem, jak to wykorzystać, więc jeśli ktoś zna jakieś
strony z tego typu przykładami, to byłbym wdzięczny za linki;
W drugim granica będzie wynosić zero? Bo w sumie tu chyba można od razu podstawić ∞ za x...
18 lut 19:07
18 lut 19:26
Trivial:
1) Albo zabawa z potęgami albo: lim
f(x)→0 (1+f(x))
g(x) = lim
f(x)→0 e
f(x)*g(x)
2) Tutaj nawet nie ma symbolu nieoznaczonego. Wynik: e
0−1 = 0.
| | −1 | |
3) Tutaj granica nie istnieje (sytuacja |
| ). |
| | cokolwiek z [−1,1] | |
18 lut 19:27