rozwiąż graficznie układ równań :
goska: rozwiąż graficznie układ równań :
klamra y=1/4 x
2−4x+1
klamra y=−x+2
zaczęłam rozwiązywać dwa razy . Za pierwszym od razu pozbyłam się mianownika i pomnożyłam przez
4 i w miejsce y podstawiłam −x+2, ale delta wyszła mi później 200 coś i pierwiastek z tego był
dziesiętny. miejsca zerowe złe wyszły.
drugim sposobem to od razu wstawiłam za y −x+1 i dopiero po tym pozbyłam się mianownika,ale tez
wyszło źle.
nie mam pojecia jak to zrobic. proszę o pomoc
18 lut 18:50
goska: : )
18 lut 18:59
Bizon:
... pomieszanie z poplątaniem −

Czego potrzebujesz aby w miarę dokładnie narysować wykres f(x)=x
2/4−4x+1

?
18 lut 19:10
goska: Muszę wyliczyć x i y
A pózniej wierzchołek no i punkty do prostej
18 lut 19:56
Antek:
18 lut 20:04
Antek: Musisz wyliczyc miejsca zerowe i potem wierzcholek
18 lut 20:05
goska: no wlasnie jak pisalam wyzej mam z tym problem bo za kazdym razem wychodziła mi delta ponad
200.... a miejsca zerowe dziesiętne...
18 lut 20:07
Mila:

Metoda graficzna.
Miejsca zerowe:
oblicz
punkty wykresu: (0,1)
y=−x+2 prosta , punkty wykresu (0,2), (1,1)
18 lut 20:11
goska: a jesli algebraicznie tylko to jak ?
18 lut 20:13
Mila:
x
2−16x+4=−4x+8⇔
x
2−12x−4=0
Δ=144+4*4=144+16=160
√160=4
√10
| | 12−4√10 | | 12+4√10 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
1=6−2
√10 lub x
2=6+2
√10
18 lut 20:18
goska: Oki dziekuję
18 lut 20:20
goska: a jak mam algebraicznie rozwiazac uklad :
y=x2−4x
9x+2y−3=0
To moge od razu podstawic za y to 1 wyrazenie ? Czy lepiej jakos inaczej ?
18 lut 20:27
Mila:
Tam w zadaniu z 20:18 trzeba jeszcze obliczyć y1 i y2
y1=−6+2√10+2 lub y2=−6−2√10+2
y1=−4+2√10 lub y2=−4−2√10
odp.
x=6−2√10 i y=−4+2√10
lub
x=6+2√10 i y=−4−2√10
2)
9x+2(x2−4x)−3=0 poradzisz sobie?
18 lut 20:33
goska: To jak inaczej ?
19 lut 06:39
Karolina: Rozwiąż graficznie układ równań.
y=1/2x−4
y=x2
21 kwi 13:25