calka
[C[Całeczka]]: Prosze o pomoc

∫dx/ x
4− x
2
wiem, że trzeba ją zrobić przez całkowanie wymierne ale jak ?
Nic mi nie wychodzi

pomógłby mi ktoś?
18 lut 18:40
ICSP: | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| x2(x2 − 1) | | x2 − 1 | | x2 | |
teraz masz dwie proste całki do policzenia.
18 lut 18:41
Kejt:
| | 1 | | 1 | | A | | B | | Cx+D | |
∫ |
| dx= ∫ |
| dx= ∫( |
| + |
| + |
| )dx |
| | x4−x2 | | (x2(x2−1) | | x | | x2 | | x2−1 | |
| A | | B | | Cx+D | | 1 | |
| + |
| + |
| = |
| /*(x2(x2−1)) |
| x | | x2 | | x2−1 | | (x2(x2−1) | |
Ax(x
2−1)+B(x
2−1)+(Cx+D)*x
2 = 1
korzystam z miejsc zerowych.. dla x=0:
A*0+B*(−1)+(Cx+D)*0=1
−B=1
B=−1
dla x=1:
A*0+B*0+(Cx+D)*1=1
Cx+D=1
C=0 i D=1
Ax(x
2−1)+B(x
2−1)+(Cx+D)*x
2 = 1
Ax
3−Ax+Bx
2−B+Cx
2+Dx
2 = 1
x
3: A=0
x
2: B+C+D=1
x: −A=0
−B=1
więc: A=0; B=−1; C=0, D=1
po podstawieniu:
| | 1 | | 1 | |
∫(− |
| + |
| )dx = ... |
| | x2 | | x2−1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
−∫ |
| dx=(−1)* |
| *x2+1=− |
| x3+C |
| | x2 | | 2+1 | | 3 | |
| | 1 | |
...= − |
| x3 + arcctg + C |
| | 3 | |
18 lut 18:51
ICSP: [C{Kejt]] proszę Cie

Nie znasz pochodnej z arctgx ?
18 lut 18:55
ICSP: zresztą druga całka również źle policzona.
18 lut 18:59
Kejt: dobra..widzę, że się w ułamku walnęłam. i − zeżarłam. (w tym z x
2)
ale o co Ci chodzi z pochodną?
ja tam mam minus.. więc −arcctgx, dodatkowo − przed całką więc :arcctgx...
18 lut 19:00
ICSP: Nadal źle.
| | 1 | |
∫ |
| dx sprawia Ci problem ? |
| | x2 − 1 | |
Policz deltę wyrażenia w mianowniku.
Określ jej znak.
Jeżeli Δ > 0 − ułamki proste
Δ = 0 − rozwiązanie trywialne
Δ < 0 masz gotowy wzór.
18 lut 19:03
Kejt: miałam wzór źle w tablicach zapisany..nie musisz od razu na mnie wrzeszczeć...
18 lut 19:09
ICSP: nie wrzeszczę, tylko zwracam uwagę!
18 lut 19:10
Kejt: wrzeszczysz.
zwrócenie uwagi:
"masz błąd tu i tu."
wrzeszczenie:
"proszę Cie

Nie znasz pochodnej z arctgx ?"
widzisz różnicę?
18 lut 19:12
ICSP:
18 lut 19:14
[C[Całeczka]]: Ojej

to w końcu jak jest dobrze?
18 lut 19:14
Kejt: poprawka do pierwszej całki:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
−∫ |
| dx=− |
| *x−2+1+C= |
| +C |
| | x2 | | −2+1 | | x | |
zaraz będzie do drugiej.
18 lut 19:17
Kejt: do drugiej:
| | 1 | | A | | B | |
∫ |
| dx=∫ |
| + |
| dx = * |
| | x2−1 | | x+1 | | x−1 | |
| A | | B | | 1 | |
| + |
| = |
| /*(x+1)(x−1) |
| x+1 | | x−1 | | x2−1 | |
A(x−1)+B(x+1)=1
dla x=1
2B=1
dla x=−1
| | 1 | | −1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
* = |
| ∫ |
| + |
| dx = − |
| ln|x+1| + |
| ln|x−1|+C |
| | 2 | | x+1 | | x−1 | | 2 | | 2 | |
18 lut 19:24
[C[Całeczka]]: Dziękować

już wiem gdzie popełniłam błąd
18 lut 19:25
[C[Całeczka]]: wróć..
nadal jest błąd
18 lut 19:27
[C[Całeczka]]: poprawny wynik to:
1/x +1/2ln|(x−1)/x+1| +C
18 lut 19:28
ICSP: Dobrze jest.
18 lut 19:31
Kejt: to jest to samo...
ze wzorów na logarytmy..
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | x−1 | |
− |
| ln|x+1|+ |
| ln|x−1|= |
| (ln|x−1|−ln|x+1|)= |
| ln| |
| | |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | x+1 | |
18 lut 19:32