Pochodna
TorN: oblicz trzecią pochodną funkcji y= ex sinx dla x= 13π
18 lut 18:38
sushi_ gg6397228:
i w czym masz problem ?
18 lut 18:39
TorN: NO chyba podałem zadanie ?

coś dziwny mi wynik wychodził wiec chce sprawdzić jak wam wyjdzie
18 lut 18:42
sushi_ gg6397228:
zapisz obliczenia
18 lut 18:43
Trivial:
y = exsinx = Im(ex(1+i))
y'' = Im((1+i)2ex(1+i)) = Im(2i*e{x(1+i)}) = 2excosx.
18 lut 18:43
Trivial:
A to miała być trzecia pochodna! Już poprawiam.
y = exsinx = Im(ex(1+i))
y''' = Im((1+i)3ex(1+i)) = Im((−2+2i)ex(1+i)) = 2ex(cosx − sinx).
18 lut 18:50
Trivial:
Jeszcze inny sposób. Weźmy bazy funkcyjne e
xsinx, e
xcosx, wtedy:
| | | | | |
D | → (exsinx)' = exsinx + excosx → | |
| | | |
| | | | | |
D | → (excosx)' = −exsinx + excosx → | |
| | | |
Czyli macierz pochodnej jest
Trzeba obliczyć
Czyli: y''' = −2e
xsinx + 2e
xcosx.
18 lut 19:02
TorN: Nie macierzami jeszcze nie władam, dopiero mam pierwszy semestr i tylko normalnymi pochodnymi
to liczę ... spróbuje wieczorem jeszcze raz to policzyć i porównać wynik z twoim. Dzięki
18 lut 19:15
Trivial:
Jak się dobrze przyjrzysz to wypatrzysz współczynniki w każdym kroku.
| |
odpowiada funkcji a*e xsinx + b*e xcosx. Możesz porównać wynik.  |
| |
| | π | |
Na koniec trzeba oczywiście podstawić x = |
| . |
| | 3 | |
18 lut 19:18