Planimetria
Matma: W trójkącie ABC przez wierzchołek A środek O środkowej BD poprowadzono prostą przecinającą bok
BC w punkcie L. Wyznacz |CL| i |BL|, jeżeli |BC|=a.
18 lut 17:35
Eta:
| | m | |
Dorysuj odcinek DM łączący środki boków trójkąta ACL to |CM|=|ML|= |
| i |BL|=k |
| | 2 | |
|OD|=|OB|=w i DM II AL
zatem z tw. Talesa
| | 1 | | 2 | |
to: |BC|=a= 3k ⇒ |BL|= k= |
| a , |CL|=2k= |
| a |
| | 3 | | 3 | |
18 lut 18:38
Eta:
I co
Matma ? zatkało ?
18 lut 19:22
Matma: Dzięki wielkie
18 lut 19:26
Eta:
18 lut 19:27
Matma:
18 lut 19:28