Równania macierzowe, wyznacz X
Maciek: Mam takie cudo i nie wiem za bardzo jak się za nie zabrać, wiem że gdy mamy normalnie A X B
przemnożył bym przez macierz odwrotną i było by ok ale nie wiem co mam zrobić w przypadku gdy
już mam macierz odwrotną lub taki nawias (A−1B)−1
Wyznacz macierz X
B−1*X*(4A)−1=(A−1*B)−1
18 lut 17:17
Maciek: Pomoże ktoś z tym?
18 lut 19:38
Trivial: (AB)−1 = B−1A−1
18 lut 19:44
Maciek: czyli na to samo by wyszło gdyby to było zapisane tak?
B−1*X*(4A)−1=(A*B−1)
no tak ale dalej nie wiem co bym musiał zrobic
18 lut 20:34
Panko: B−1*X*( 4A)−1=( A−1*B)−1 , (A−1)−1=A
B−1*X*( 4A)−1= B−1*A I *B ( lewostronnie) ,
B*B−1*X*( 4A)−1= B*B−1*A , B*B−1=I
I*X*(4A)−1 =I *A , I*A=A*I=A
X*(4A)−1 =A I * (4A) ( prawostronnie)
X*(4A)−1 *(4A) =A *(4A) , 4A)−1 *(4A)=I
X= A*(4A)= 4*A2
18 lut 20:46
Maciek: Jesteś bogiem, dziękuje
18 lut 20:59