.
Piotr 10: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja
f(x)=x2+(m−2)*x −2m+4 o dziedzinie D=<1;+∞) przyjmuje tylko wartości dodatnie.
I przypadek
Δ < 0, cała parabola nad osią OX
lub
II przypadek
10 Δ ≥ 0
20 f(1) > 0
30 xw < 1
Czy warunki są dobre? Zastanawiam się nad wierzchołkiem czy ma być xw < 1 czy xw ≤ 1
18 lut 15:59
wredulus_pospolitus:
xw <1 .... bo yw ≤ 0 (wynika to z Δ≥0)
18 lut 16:01
Piotr 10: dla xw=1 wartość będzie wynosi 0. Więc x < 1 , dobrze rozumiem ?
18 lut 16:03
Patronus: z drugiej strony załatwia to warunek f(1) > 0 więc mozna dać ≤
18 lut 16:03
wredulus_pospolitus:
inaczej ... funkcja w wierzchołku przyjmie wartość NIEdodatnią
18 lut 16:04
Piotr 10: Ok, czyli tak jak myślałem thx
18 lut 16:04
wredulus_pospolitus:
cóż ... równie dobrze można zrobić:
1) x
w ≥1 ; y
w >0
2) f(1) > 0 ; x
w <1
na jedno wyjdzie
18 lut 16:06