dla jakich wartosci parametru m
Matejko: dla jakich wartosci parametru m porsta y=mx−m−2ma conajmniej jeden punkt wspólny z prostokątem
ABCD jeseli A(0,0)B(1,0)C(1,2)D(0,2). Proszę o pomoc nie wiem od czego zacząć
18 lut 15:45
wredulus_pospolitus:
zaczynasz od:
1) narysowania tego prostokąta


2) pomyśleć (zauważyć/wyliczyć) przez jaki (jeden) punkt będzie przechodziła ta prosta, bez
względu na wartość parametru 'm'
3) i teraz 'kombinuj' (narysuj zakres w jakim mają się znaleźć te proste)
4) obliczasz
18 lut 15:49
Matejko: nie wiem
18 lut 16:00
wredulus_pospolitus:
ale że czego nie wiesz
18 lut 16:02
Matejko: od 2 punktu włącznie
18 lut 16:55
Matejko:
18 lut 17:33
Matejko:
18 lut 18:03
Bizon:

... a może ... pomoże ... ? −
18 lut 18:21
Matejko: nie xd dalej nic
18 lut 18:26
Bizon:
... przekształć równanie prostej do postaci pęku prostych przez punkt
( otrzymasz odpowiedź na pytanie postawione w pkt.2 przez "milusińskiego")
18 lut 18:42
Bizon:
y=mx−m−2 ⇒ y+2=mx−m ⇒ y−2=m(x−1) ... co z tego wynika?
18 lut 18:45
Matejko: nie wiem nie mam pojęcia proszę o obliczenia
19 lut 13:31
Matejko:
19 lut 13:49
Matejko: pomocy plz xd
19 lut 14:46
J:
Szukane proste muszą znaleźć się pomiędzy prostymi narysowanymi przez "Bizona".
Ta ukosna prosta przechodzi przez punkt (0,0) więc ma równanie; 0 = m(0−1) −2, stąd m = −2.
Drugą "graniczną" prostą jest prosta x = 1
Obracając prostą y = m(x−1) − 2 wokół punktu A(1,−2) wspóczynnk m maleje, zatem m ∊ [−2,−∞)
19 lut 15:16
wredulus_pospolitus:
Matejko ... wybacz ... ale rusz trochę głową ... podpowiedziałem Ci, ze przez JEDEN punkt
przechodzi każda prosta dana tym wzorem ... Bizon narysował Ci dwie z nich ... wydedukowałbyś
że chodzi o punkt (1,−2) gdybyś tylko chciał to uczynić
zamiast tego Ty siedzisz z buzią wiecznie niezrozumianego nastolatka i czekasz na gotowca
nie ma tak dobrze ... tego typu zadania są przede wszystkim na 'wyobraźnię' ... a tego nikt z
nas Ciebie nie nauczy
19 lut 15:26
Matejko: dziękuje już mam

wredulus
pospolitus: dziękuje ci za komentarz względem mojej osoby, ale nie
jestem zbyt dobry z rozszerzenia dlatego chce się z pomocą tego forum nauczyć, i to chyba
logiczne, że zadaje pytania. Chyba..
19 lut 16:20