Logarytmy pomóżcie
Karolek :D: Witam
Logarytmy pomóżcie
5log5 18 − 4log5 2 − 9log5 3 pod kreską ułamkową log5 18 − log5 3
18 lut 15:22
18 lut 15:24
wredulus_pospolitus:
no i co z tym zrobić mamy

własności logarytmów znamy

wiemy,że:
c*log
ab = log
a (b
c)
| | b | |
lobab − logac = loga( |
| )  |
| | c | |
18 lut 15:24
Karolek :D: obliczcie bo mnie na lekcji nie było i nie wiem co zrobić z tym 5log5 18
18 lut 15:27
Alfa: | | log5185 − log524 − log539 | |
= |
| = |
| | | |
18
5 = (2*9)
5 = 2
5*9
5 = 2
5*(3
2)
5 = 2
5*3
10
| | 25*310 | |
licznik = log5 |
| = log5(2*3) = log56 |
| | 24*39 | |
mianownik = log
56
18 lut 15:30
Karolek :D: to tak się robi juz będe wiedział dziękuje ci za pomoc
18 lut 15:32
J: Przykład:
| | 185 | | 25*95 | |
5log518 − 4log52 = log5185 − log524 = log5 |
| = log5 |
| |
| | 24 | | 24 | |
= log
5(2*9
5)
18 lut 15:34
Karolek :D: skąd te 24 pod kreską
18 lut 15:36
wredulus_pospolitus:
to nie jest 24 ... tylko 24
18 lut 15:37
Karolek :D: aha
18 lut 15:37
J: To jest 2 do ptęgi 4
18 lut 15:38