obliczyć całke
całka: pomoże ktoś rozgryźć całkę ln2x/x?
18 lut 15:19
Trivial: Całka trywialna − podstawienie u = lnx.
18 lut 15:19
wredulus_pospolitus:
| | ln2x | |
∫ |
| dx  |
| | x | |
t = lnx
dt = ... dx
i masz całkę elementarną do wyliczenia
18 lut 15:20
całka: dt=1/x dx czyli ∫tdt? ale co z kwadratem?
18 lut 15:27
wredulus_pospolitus:
a nie ∫t
2 dt
18 lut 15:28
całka: aa no tak, wystarczy chwilę pomyśleć

dzięki za pomoc
18 lut 15:29
wredulus_pospolitus:
| | (lnx)2 | |
∫ |
| dx = // t=lnx ; dt = 1/x dx // = ∫(t)2 dt |
| | x | |
18 lut 15:30