Oblicz wartość wyrażenia:
trygonometr: 2−√5 sin2 16 + tg 43 * tg 47 − √5 cos2 16
18 lut 15:17
trygonometr: kombinowałem coś z jedynką trygonometryczną ale nie idzie
18 lut 15:18
wredulus_pospolitus:
−√5 sin2 16 − √5 cos2 16 <−−− z jedynki trygonometrycznej
tg 43 * tg 47 = tg43*ctg(90−47) = tg43*ctg...jakiego kąta...
18 lut 15:19
Ajtek:
Pokaż jak kombinowałeś

.
18 lut 15:19
trygonometr: bo √5 sin2 16 + √5 cos2 16 = 1 ale nie wiem, co w przypadku tych minusów...
tg43* ctg43=1, tak?
18 lut 15:33
Ajtek:
√5sin
2x+
√5cos
2x≠1
sin
2x+cos
2x=1

.
18 lut 15:34
trygonometr: dobra czaje, z −√5 sin2 16 − √5 cos2 16= −1
to wychodzi −√5
na początku jest 2 + (tg43* ctg43=1) = 3
czyli wynik: 3−√5
18 lut 15:36
wredulus_pospolitus:
si
18 lut 15:36
trygonometr: dzięki za pomoc
18 lut 15:41