planimetria
etwas: Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych AC, BC, takich, że AC=6 i BC=8. Okrąg o
środku C i promieniu r=AC przecina przeciwprostokątną AB w punkcie P. Wyznacz długość odcinka
BP
18 lut 15:02
J: Wykorzystaj twierdzenie o stycznej i siecznej okręgu.
18 lut 15:07
J:

IKBI
2 = IABI*IPBI KB z tw.Pitagorasa.
18 lut 15:10
wredulus_pospolitus:

skorzystaj z tw. cosinusów (dla kąta α)
18 lut 15:11
J: Oczywiście punkt "S" to "C"
18 lut 15:12
etwas: jak brzmi to twierdzenie o stycznej i siecznej okręgu, bo jakoś nie mogę w sieci znaleźć
18 lut 16:08
wredulus_pospolitus:
jak nie możesz to zrób to zadanie z tw. cosinusów w takim razie
18 lut 16:10