Narysuj wykres funkcji
callmebarteg: naszkicuj wykres funkcji
|x2−4|/|x|−2
nie wiem jak się do tego zabrać :X
18 lut 14:10
wredulus_pospolitus:
to jest:
1) jak wygląda f(x) gdy x≤−2
2) jak wygląda f(x) gdy x∊(−2,0>
3) jak wygląda f(x) gdy x∊(0,2)
4) jak wygląda f(x) gdy x=2
5) jak wygląda f(x) gdy x>2
odpowiesz sobie na te pytania to już narysowanie wykresu będzie niesamowicie prostą sprawą
18 lut 14:13
callmebarteg: ok ale dlaczego akurat takie przedziały ?
18 lut 15:15
wredulus_pospolitus:
przyjrzyj się wartościom bezwzględnym, które występują w tej funkcji
18 lut 15:16
callmebarteg: ok trochę się rozjaśniło, dzięki
18 lut 19:34
pigor: ..., może to ci się przyda

x=−2 v x=2 − równania asymptot pionowych
| | |x2−4| | | |(|x|−2) (|x|+2)| | |
f(x)= |
| = |
| = |
| | |x|−2 | | |x|−2 | |
{ |x|+2 , gdy |x| >2 ⇔ x<−2 v x>2
= { itd. rysuj ...

{−|x|−2 , gdy |x|< 2 ⇔ −2 < x < 2
18 lut 19:48