wartosc bezwzgledna
piter: |x2+6x|+|x2−36|=0
Jak sie za to zabrac?
18 lut 14:01
J: ⇔ x2 +6x = 0 oraz x2 − 36 = 0
18 lut 14:02
wredulus_pospolitus:
dzielisz na przypadki
dla każdego z przypadków odpowiednio opuszczasz wartości bezwzględne i wyliczasz
wyniki sprawdzasz z przedziałem odpowiadającemu danemu przypadkowi
itd.
będą 4 przypadki
18 lut 14:03
wredulus_pospolitus:
cholera ... nie spojrzałem że to =0 jest
18 lut 14:03
J: Witam "wredulus"... ale po co ?
18 lut 14:03
Eta:
|x(x+6)|+|(x+6)(x−6)|=0
|x+6|*(|x|+|x−6)|=0
|x+6|=0 v |x|+|x−6|=0
dokończ .....
18 lut 14:04
ZKS:
Może tak
|x2 + 6x| + |x2 − 36| = 0
|x(x + 6)| + |(x − 6)(x + 6)| = 0
|x + 6|(|x| + |x − 6|) = 0
dokończyć.
18 lut 14:04
Eta:
18 lut 14:05
ZKS:
18 lut 14:05
J: Nie trzeba ..... jesli suma dwóch liczb nieujemnych jest 0, to obie są równe zero
18 lut 14:06
Eta:
18 lut 14:06
piter: Czyli x=−6 ?
18 lut 14:10
J: Poilicz: x2 + 6x = 0 oraz x2 − 36 = 0
18 lut 14:11
Eta:
"oraz" ?
18 lut 14:13
piter: z x2+6x=0
mam x=0 i x=−6
z x2−36=0
mam x=6 i x=−6
No a czesc wspolna to −6, gdzie tu bład?
18 lut 14:16
J: Racja... nie liczyłem
18 lut 14:18
piter: No, to mnie nie strasz
18 lut 14:19