Kilku robotników
Szybki Bill : Kilku robotników miało zasadzić 238 drzewek kazdy po tyle samo drzewek. Jeden z nich
zachorował, więc każdy z pozostałych robotników musiał zasadzic o jedno drzewko więcej .
Okazało się ze zasadzono w ten sposób 240 drzew. Ilu było roborników ?
18 lut 13:53
wredulus_pospolitus:
x −−− liczba robotników
y −−− ile każdy z nich miał posadzić
układ równań:
x*y = 238
(x−1)*(y+1) = 240
rozwiązujesz ten prosty układ równań
18 lut 13:54
Eta:
i założenie : x,y∊N+
18 lut 13:56
Szybki Bill : policzta to
18 lut 14:13
Szybki Bill : bo chyba cos nie tak w tym ukladzie
18 lut 14:14
Eta:
policzta .... czytaj "poczta li" czy
18 lut 14:15
wredulus_pospolitus:
to sam se policzta ... a jak Ci nie wychodzi to napisz nam tu swoje obliczenia a sprawdzimy
baranów szukasz co odwalą całą robotę za Ciebie
18 lut 14:16
"baranek":
xy=238
xy+x−y−1=240 ⇒ x=y+ 3
(y+3)*y=238 ⇒ (y−14)(y+17)=0 , y∊N+ ⇒ y=14 to x=17
18 lut 14:26
Szybki Bill : 34

?
18 lut 14:28
Szybki Bill : Ilu było robotników

mi wyszło 34
18 lut 14:31
Eta:
"baranek"

podał Ci poprawną odp !
18 lut 14:32
Eta:
Spr: 17*14= 238 i 16*15=240
18 lut 14:34
wredulus_pospolitus:
Bill ... Ty taki szybki jesteś że do siebie w liczbie mnogiej piszesz
18 lut 14:36
pigor: ..., no to do mojej ...

szuflady jeśli kilku robotników
miało zasadzić 238 drzewek , każdy po tyle samo drzewek.
Jeden z nich zachorował, więc każdy z pozostałych musiał
zasadzić o jedno drzewko więcej. Wtedy okazało się, że
zasadzono w ten sposób 240 drzew.
Ilu robotników wykonało zleconą robotę ?
−−−−−−−−−−−−−−−−
..., no to równaniem o jednej niewiadomej np. tak :
jeśli
x= ? − szukana liczba robotników, to z
warunków zadania masz równanie wymierne
240x−1= 238x+1 /*x(x−1) i
x∊N i x ≥2 ⇔
⇔ 240x=238x−238+x(x−1) ⇔
x2−3x−238=0 i
√Δ=31,
to
x=12(3+31}=
17 − początkowa
liczba robotników, a całą
robotę sadzenia o 2 drzewka więcej, wykonało ich
16−tu . ...
18 lut 15:43