Asymptoty
Riffas: Witam
Proszę o sprawdzenie przykładu
y=(x−1)/x√x
Czy w tym przypadku istnieje tylko asymptota lewo i prawo stronna?
Ukośna wyszła wg moich obliczeń 0
I nie mam pewności czy zadanie jest zrobione dobrze
Pozdrawiam i proszę o odpowiedz
18 lut 13:32
wredulus_pospolitus:
a pionowej brak

dziwne
18 lut 13:37
wredulus_pospolitus:
asymptota ukośna = 'stała' <=> istnieje jej szczególny przypadek czyli asymptota pozioma
18 lut 13:38
Riffas: Więc jeśli
lim{0+}(y)= −∞
a=lim{+∞}(y)=0
b=lim{+∞}(y−ax)=0
są złymi rozwiązaniami?
18 lut 13:44
wredulus_pospolitus:
a lim
x−>0− y =

a granice dla x−>−
∞ 
a jaki wniosek wysnułeś z tego, że 'a=0 i b=0'
18 lut 13:46
Riffas: aa okej już rozumiem
18 lut 13:47