Kiedy prawdopodobieństwo zdarzenia jest większe?
Mirek: Spośród cyfr 1,2,3,4,5 i 6 losujemy kolejno trzy cyfry, które zapisane w kolejności losowania
tworzą liczbę trzycyfrową. Kiedy prawdopodobieństwo zdarzenia, że będzie to liczba większą od
430, jest większe: w przypadku losowania ze zwracaniem czy losowania bez zwracania?
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie wiem nawet od czego zacząć.
18 lut 11:34
Michał: Masz trzy miejsca do uzupełnienia:
aby liczba była >430
to na pierwszym miejscu musi być 5 lub 6− tutaj prawdopodobieństwo bez i z zwracaniem będzie
takie samo (bo kolejne liczby są już bez znaczenia).
natomiast może być jeszcze tak, że pierwsza liczba to będzie 4
wtedy druga musi być większa lub równa 3
i wtedy mamy "dodatkowe" możliwości związane z 4 jako cyfrą dziesiątek.
Tak więc prawdop. jest większe ze zwracaniem
18 lut 12:33
J: Nie jest to co prawda dowód, ale jest faktem,ze wieksze jest prawdopodobieństwo ze zwracaniem.
A. bez zwracania:
IΩI = 120
IAI = 12
P(A) = 0,1
B.ze zwracaniem:
IΩI = 216
IAI = 24
P(A) = 0,11
Jak widać róznica niewielka.
18 lut 13:00
Mirek: J, czy mógłbyś powiedzieć w jaki sposób obliczyłeś zdarzenie A oraz zdarzenie B ?
19 lut 13:03
wredulus_pospolitus:
Mirek ....
bez zwracania:
|Ω| = 6*5*4 = 120
X X X
1) pierwsza cyfra to 5 lub 6 ... kolejne dowolne (ale nie powtarzające się): 2*5*4 = 40
2) pierwsza cyfra to 4, druga to 5 lub 6 ... trzecia dowolna: 1*2*4 = 8
3) pierwsza 4, druga 3, trzecia 5 lub 6: 1*1*2 = 2
stąd |A| = 40+8+2 = 50
no to nie wiem czemu J tak małe |A| wyliczył

ze zwracaniem −−− analogiczne rozumowanie
19 lut 13:08
J: Na piechotę

431 531 541
432 532 542
435 534 543
436 536 546
Razem 12.
Podobnie B. Sprawdź, 24 zdarzenia sprzyjające.
19 lut 13:09
J: Już widzę,że żle

Nie policzyłem liczby 6 na poczatku.
19 lut 13:12
wredulus_pospolitus:
a 512 już nie

612 też nie
19 lut 13:12
wredulus_pospolitus:
13:08 ... też mam źle ... bo zrobiłem większe od 432 ... trzeba do |A| dorzucić jeszcze +2

(winno być w ostatnim przypadku 1*1*4 = 4)
19 lut 13:13
wredulus_pospolitus:
@J,
nie wspominając już o np. 451
19 lut 13:15
J: Moja porażka

Uparłem się ( nie wiem dlaczego) ,że druga liczba musi być ≥ 3
19 lut 13:17
J: "Wredulus" .... a dlaczego z pierwszą 4 i drugą 3 masz tylko 2 liczby, a gdzie 431 i 432 ?
19 lut 13:23
J: Teraz zobaczyłem Twoją poprawkę dla 43..)
19 lut 13:29