równanie macierzowe
nowy45: Witam ! Mam problem z takim równaniem.
B−1X (4 A)−1=( A−1B)−1
18 lut 10:41
pigor: ..., widzę to tak :
B−1X (4A)−1=( A−1B)−1 ⇔ B−1X (4A)−1=B−1A /*(4A) ⇔
⇔ B−1X (4A)−1(4A)=B−1A*4A /*B ⇔ BB−1X *4*I=BB−14A2 ⇔
⇔ I*X*4*I= I*4A2 ⇔ X= 14* A2 .⇔ X= (12A)2 .
18 lut 12:15
nowy45: a nie powinno być przypadkiem X=4*A
2
18 lut 14:34
pigor: ... , ok

masz rację, ja niepotrzebnie "skleiłem" 4 (czwórkę)
z macierzą A, bo miałem dylemat z potęgą do {−1}; dla macierzy to
symbol jej odwrotności, a dla liczby 4 to jednak jej wykładnik, wtedy
faktycznie (4A)
−1 = 4
−1A
−1=
14A
−1 stąd na końcu to
4A*A=
4A2 − szukana macierz X . ...:
18 lut 15:11