Trgonometria
Mariuszzz: cosα ={21}/5
Oblicz tg2α (1/ tg2α −cos2α)
wyszło mi 63/105 a to jest błędne
Liczylem sinusa z 1 a potem to tlko podstawiałem. To jest proste ale coś przyfescilem; /
18 lut 10:36
18 lut 10:39
Mariuszzz: yyy− pierwiastek z tego
a cos2α= 21/25
18 lut 10:41
J: | | sin2α | |
.... = 1 − tg2α*cos2α = 1 − |
| *cos2α = 1 − sin2α = cos2α |
| | cos2α | |
18 lut 10:43
J: | | 1 | |
Moment... w nawiasie jest: |
| − cos2α ? |
| | tg2α | |
18 lut 10:46
Mariuszzz: Tak
18 lut 10:52
Mariuszzz: Dobrze wyszło. A ja jestem głupi ..; /
18 lut 10:53
J: To rozwiąznie tak , jak napisałem
18 lut 10:54