Geometria analityczna, pilne!
Natka: Na wektorach u i v zbudowano równoległobok, którego pole wynosi 7 oraz IuI=5 i IvI=√7 Oblicz
u skalarnie v (uwzględnij wszystkie przypadki). Za pomocą tych wektorów zapisz wektory c i d
będące przekątnymi równoległoboku.
Drugą część rozumiem: c=(u+v) i d(u−v).
18 lut 09:26
Ajtek:
Wzór na pole równoległoboku:
P=a*b*sinα, gdzie a=|u|, b=|v|
Pewności jednak nie mam

.
18 lut 09:44
Natka: I wtedy otrzymuje, że sinα=p7/5, a cos α=3√2 /5 w Iu o vI= 3 √14? a o co chodzi z tymi
różnymi przypadkami?
18 lut 10:36
Ajtek:
| | 7 | |
sinx= |
| ⇒ cos2x=.... ⇒ cosx=.... lub cosx=−... |
| | 5√7 | |
18 lut 11:09
Natka: A, dzieki
18 lut 12:11