matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
Patryk:
Prosze o sprawdzenie przykladu:
(2n−1)
3
lim n−>
∞
=lim
(1−3n)
2
(2−3n)
2
1
n
3
(
−
)
3
n
2
n
3
0
=lim
=0
1
3
2
n
2
(
−
)
2
(
−3)
n
2
n
n
3
18 lut 09:19
Aga1.:
Źle, gdyby podnieść do potęgi i wymnożyć w mianowniku to byłoby
8n
3
...
8
→−
,gdy n→
∞
−27n
3
...
27
18 lut 09:30