ekstrema i przedzialy monotonicznosci funkcji
Marlennnnna: czy ktos moze pomoc mi rozwiazac to zadanie, pojawilo sie ono ostatnio na egzaminie i nadal nie
wiem jak je poprawnie zrobic
Wyznacz ekstrema i przedzialy monotonicznosci funkcji.
f(x)=(x+2)
4(x−7)
5
Dz: x∊R
f'(x)=((x+2)
4(x−7)
5)'=(...)=4(x+2)
3(x−7)
5+(x+2)
4(x−7)
4
i tutaj zaczyna sie moj problem:
robie to w ten sposob
0=4(x+2)3(x−7)
5+5(x+2)
4(x−7)
4
x=−2 x=7 x=−2 x=7
k=3 k=5 k=4 k=4
zatem x=−2 x=7
k=1 k=12
czy do tego momentu robie dobrze? potem juz bede umiala zrobic dobrze tylko najgorszy jest ten
moment
prosze o pomoc
18 lut 07:31
Marlennnnna: i jeszcze jak sobie z tym poradzic:
18 lut 07:50
kika: Musisz przedstawić w postaci iloczynowej Ty składniki sumy przyrównujesz do zera
18 lut 08:12
18 lut 08:13
Marlennnnna: czyli jak mam to zrobic bo nie rozumiem
18 lut 08:14
kika: A wiesz co to postać iloczynowa wielomianu?
18 lut 08:16
kika: Np x2−4=(x+2)(x−2)
18 lut 08:17
J: Pierwsze dobrze.
2) Zał. x ≠ 0
mnożymy obustronnie przez x2 i mamy: x2 −2x −8 = 0
18 lut 08:18
kika: (x+2)3(x−7)4[........to co zostaje po wyłaczeniu czynników]
18 lut 08:18
J: Oj... pierwsze oczywiście żle
18 lut 08:19
kika: @J ?
18 lut 08:19