???: W trójkącie ABC połączono środki D,E,F boków. Wykaż, że pole trójkąta DEF jest cztery razy
mniejsze od pola trójkąta ABC.
Teoretycznie wiem o co chodzi, ale nie mam pojęcia jak to wykazać w obliczeniach.
| | P1 | |
Domyślam się, ze można użyć tego wzoru |
| =k2 ale znowu nie wiem jak żeby to było |
| | P2 | |
poprawnie
17 lut 23:23
pigor: ..., a spróbuj może z tw. o odcinku łączącym środki kolejnych
boków Δ , oraz z własności boków i przekątnych ...

równoległoboków
w tym Δ
17 lut 23:37
???: tylko własnie nie wiem jak to zapisać bo teoretycznie to rozumiem, a jakoś wykazać trzeba
17 lut 23:38
Eta:

trójkąt ABC podobny do trójkąta DEF w skali k=2
to:
| | P(ABC) | |
|
| = k2=4 ⇒ P(ABC)=4*P(DEF) |
| | P(DEF) | |
czyli P(DEF) jest 4 razy mniejsze od P(ABC)
c.n.u
17 lut 23:42
???: dzięki
17 lut 23:44