matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznaczyc granice funkcji
Rolnik:
x
2
−4
lim
x
2
+x−6
x→1
17 lut 22:55
Mila:
nie masz symbolu nieoznaczonego , liczysz wartość f(1)
1−4
−3
3
lim
x→1
=
=
1+1−6
−4
4
x
2
+x−6=0 Δ=1+24=25
−1−5
−1+5
x=
lub x=
2
2
x=−3 lub x=2 Byłby problem w (−3)
17 lut 23:22