| x−2 | ||
∫ | dx=... | |
| x2+x−2 |
| x−2 | x−2 | ||
= | |||
| x2+x−2 | (x+2)(x+1) |
| x−2 | A | B | |||
= | + | ||||
| (x+2)(x+1) | x+2 | x+1 |
| x−2 | 4 | −3 | ||||
∫ | dx=∫ | dx+∫ | dx | |||
| x2+x−2 | x+2 | x+1 |
| 1 | 1 | |||
4∫ | dx=| t=x+2|=4∫ | dt=4ln|x+2|+C | ||
| x+2 | t |
| 1 | 1 | |||
−3∫ | dx=|t=x+1| =−3∫ | dt=−3ln|x+1|+C | ||
| x+1 | t |
| x−2 | ||
......czyli ∫ | dx=4ln|x+2|−3ln|x+1|+C , tak mi wyszlo a w odp. jest zamias −3 | |
| x2+x−2 |
| 1 | 4 | |||
i zamiast 4 | czy ktos mi wytlumaczy co zle zrobilam? | |||
| 3 | 3 |
.