równania kwadratowe z wartością bezwzględną
gumis: rozwiąż równanie
12(x−4)2+|x−4|=0
17 lut 22:16
pigor: ..., optymalnie proponuję np. tak :
12(x−4)2+|x−4|=0 /*2 ⇔ |x−4|
2+2|x−4|=0 ⇔
|x−4| (|x−4|+2)=0 ⇔
⇔
|x−4|=0 ⇔ x−4=0 ⇔
x=4 − szukane rozwiązanie danego równania.
17 lut 22:25
agulka:
| | 1 | |
10 x−4≥0, wtedy |
| (x−4)2+(x−4)=0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
20 x−4<0, wtedy |
| (x−4)2−(x−4)=0 |
| | 2 | |
17 lut 22:25
PW: W zadaniu pytają: kiedy dwie liczby
nieujemne mają sumę zero? Ano wtedy, gdy obie są
zerami:
| | 1 | |
|
| (x−4)2 = 0 i |x−4| = 0, |
| | 2 | |
czyli po prostu x−4 = 0.
17 lut 22:40
pigor: ..., no jasne, pięknie, a mnie tym razem schemat ...

zgubił
18 lut 11:13