Iloczyn tg32 * tg58 jest równy:
rob: Iloczyn tg32 * tg58 jest równy:
17 lut 21:40
ICSP: 1
17 lut 21:42
5-latek: =1 i Niestety Polacy nie sa
17 lut 21:42
rtf: Wynika to z wzorów redukcyjnych
tg α = ctg (90 − α)
tg 32 = ctg(90 − 32) = ctg 58
(ctg x) * (tg x) = 1
17 lut 21:44
rob: nie można jakoś bez tych wzorów redukcyjnych ?
17 lut 21:53
rob: dobra dzięki
17 lut 21:54
5-latek: Mozna albo policzyc na kalkulatorze albo wiac tablice trygonometryczne odczytac wartoscci
tych tangensow i pomnozyc
17 lut 21:56
Eta:

a,b>0
| | a | | b | |
tg32o*tg58o= |
| * |
| = 1 |
| | b | | a | |
z tablic ? będzie przybliżenie , a ma być wartość dokładna
17 lut 22:02
5-latek: Jasne ze tak ma byc ja na Twoim rysunku
Tylko dlaczego mu nikt tego w szkole sredniej nie wytlumaczyl
Przeciez to jest student c bo cotangensa nie ma w szkole sredniej
17 lut 22:07
5-latek: Poza tym nauczy sie korzystac z tablic bo z tego co zauwazylem tej umiejetnosci tez
nauczyciele tego w szkole sredniej nie ucza
17 lut 22:09