pierwiastek
komik: jak rozpisać coś takiego?
√x2−4
17 lut 21:35
zawodus: co znaczy rozpisać?
17 lut 21:39
komik: jak zapisać to bez tego pierwiastka
17 lut 21:40
Ajtek:
Zapisz pełną treść zadania.
17 lut 21:46
5-latek: Witaj
Ajtek 
Pytalem kolegi −bylo to 2 tygodnie temu wiec pewnie juz nieaktualne
17 lut 21:47
Ajtek:
Część5−latek. A wędził w ten weekend?
17 lut 21:49
5-latek: tak

I mowil ze od razu mu zjedli te glodomory
17 lut 21:51
5-latek: Jedna oczywiscie
17 lut 21:51
Ajtek:
Dlaczego mnie to nie dziwi

.
17 lut 21:52
5-latek: Mnie tez
17 lut 21:57
komik: 2 do potęgi (x+√x2−4) −5*√2do potęgi (x−2+√x2−4) −6 =0
wyrażenia w nawiasach to wykladniki.
17 lut 21:59
komik: ?
17 lut 22:08
komik: pomoże ktoś ?
17 lut 22:13
Ajtek:
2x+√x2−4−5√2x−2+√x2−4−6=0
Czy tak to wygląda?
17 lut 22:19
komik: tak
17 lut 22:23
Ajtek:
Ja bym to zrobił tak:
2
x+√x2−4−5
√2−2*5
√2x+√x2−4−6=0
i teraz:
√2x+√x2−4=t
t
2−5
√2−2*5t−6=0
Pamiętaj o wyznaczeniu dziedziny na początku
17 lut 22:28
komik: wynik powinien być x = 5/2 nie mogę się doliczyć jakieś dziwne liczby wychodzą. W drugiej
części równania jest 5*√2 do tej potęgi a nie 5√2
17 lut 22:44
Ajtek:
To jest równoważny zapis:
5√2=5*√2
17 lut 22:45
Ajtek:
I tylko
√2 jest do tej potęgi

.
Gdyby do potęgi było podniesione 5
√2 to miałbyś zapis (5*
√2)
potęga, ewentualnie
(5
√2)
potęga 
.
17 lut 22:47
komik: wiem ale
np 5*23=40 a 103=1000
17 lut 22:48
komik: w zadaniu ta piątka jest jak w pierwszym przypadku w poprzednim poście.
17 lut 22:51
Ajtek:
Nie rozumiem Twojego przykładu, co to ma wspólnego z zapisem moim

Albo już wiem:
5*2
3=5*8=40
(5*2)
3=1000
Widzisz różnicę
17 lut 22:51
pigor: ..., no to dalej x
2−4 ≥0 ⇔ |x| ≥2 ⇔ x∊
R \ (−2;2)=Dr (*)i w tej dziedzinie
dane równanie jest równoważne kolejno :
√22(x+√x2−4)−5*2
−1*
√2x+√x2−4−6= 0 /*2 ⇔
⇔
2(√2(x+√x2−4))2−5√2x+√x2−4−12= 0 i Δ= 5
2+4%2*12= 121,
√Δ=11 ⇒ tylko
√2x+√x2−4=
14(5+11) >0 ⇒
√2x+√x2−4=4 /
2 ⇔
⇔ 2
x+√x2−4= 4
2 ⇔ 2
x+√x2−4= 2
4 ⇔ x+
√x2−4= 4 ⇔
⇔
√x2−4= 4−x /
2 i 4−x ≥0 ⇔ x
2−4=(4−x)
2 i x≤ 4 ⇔
⇔ x
2−4= 16−8x+x
2 i z (*) (x≤−2 v 2≤ x≤ 4) ⇔ 8x=20 i (x≤−2 v 2≤ x≤ 4) ⇔
⇔
x=2,5 − szukane
rozwiązanie danego równania . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−
o ile gdzieś się nie walnąłem, za co z góry przepraszam
17 lut 22:54
Ajtek:
Cześć
pigor, te Twoje rozwiązania są genialne, tzn sposób prezentacji

. Niech młodzież
myśli

.
17 lut 22:56
komik: rzeczywiście ciężko ogarnąć ale wynik jest dobry.
17 lut 22:58
Ajtek:
Zatem myśl, co z czego i dlaczego. Ja ogarniam te zapisy

.
17 lut 22:59
komik: Ja też już ogarniam. zrobię to jeszcze raz i może jakoś zapamiętam. Dzięki za pomoc
17 lut 23:04
Ajtek:
Masz myśleć, nie zapamiętywać. Moim sposobem też wyjdzie. Powodzenia

.
17 lut 23:07
komik: dlaczego w pierwszej linijce tego rozwiązania pigora jest 5*2(−1)a nie do −2
17 lut 23:11
Ajtek:
Myśl, analizuj dalsze zapisy, może błąd w zapisie, a może coś innego

.
17 lut 23:14
komik: nie mogę rozgryźć tej pierwszej linijki reszta jest jasna. wytłumaczysz?
17 lut 23:23
pigor: ..., dzięki
Ajtek, zawsze twierdziłem, że to nie są gotowce, tylko
wzorce dla ...

leniwych (dzięki
PW to .Twoje powiedzonko), czyli
myślących; cieszę się, że ktoś mnie zaczyna rozumieć; tak trzymaj
Ajtek 
...
17 lut 23:29
Ajtek:
pigor ja Ciebie rozumiem od dawna, tzn. Twoje zapisy. Raz wskazałem Tobie błąd (dawno to
było), a teraz znalazłem błąd w mojej podpowiedzi

.
komik skoro dalej wszystko rozumiesz, to znajdź błąd
17 lut 23:33
komik: już już zrozumiałem nie ma błędu √2 −2 to inaczej 2 do −1 jeszcze raz dzięki.
17 lut 23:38
komik: uż już zrozumiałem nie ma błędu √2 do potęgi −2 to inaczej 2 do −1 jeszcze raz dzięki
17 lut 23:39
komik:
17 lut 23:39
Ajtek:
17 lut 23:41
pigor: ..., świetnie i o to właśnie chodzi
komik, aby gonić ...

króliczka...
17 lut 23:41
Ajtek:
pigor
17 lut 23:42
komik: W
idzę że dzięki takim jak ja widzicie sens w waszej pomocy.
17 lut 23:55
Ajtek:
komik myśl, tylko tyle od Ciebie wymagamy

.
17 lut 23:57