ciągłosc funkcji
alice: kompletnie tego nie rozumiem ciaglosc funkcji
1. xe1/x w punkcie x=0
licze tak:
e1/x
lim x →0− xe1/x = lim x →0−
= −∞ a przecież to tak nie wychodzi
1/x
1
1
2. e
tu jest potęga
w punkcie x=1
1−x3
1−x3
17 lut 21:17
alice:
17 lut 21:49
alice: czy moze mi ktoś sensownie wytłumaczyć jak liczyć żeby mi takie głupoty nie wychodziły ? PROSZĘ
17 lut 22:15
PW: Każdy x ujemny ma dodatniego braciszka symetrycznego u, a więc granicę lewostronną w zerze
xe1/x można zobaczyć jako granicę prawostronną (−u)e−1/u, czyli granicę prawostronną
funkcji