pocohodne
Marta: Witam, mam pytanie odnośnie jednej pochodnej:
400 − 40L
czy dobrze myślę, że pochodna jest równa= −40L
17 lut 20:56
kika: −40
17 lut 20:56
Marta: miałam napisac = − 40
17 lut 20:57
kika: (40x)'=40
17 lut 20:57
Marta: ok dzięki, bo mam zadanko i tak myśle czy znak też się bieze pod uwagę
17 lut 20:57
Marta: czyli − 40, czy 40?
17 lut 20:58
Marta: halo

?
17 lut 21:00
ZKS:
Zależy po czym różniczkujesz jeżeli po L to pochodna wynosi −40 jeżeli po czymś innym 0.
17 lut 21:02
Marta: wg tego wzoru co podałam wyżej
17 lut 21:03
Marta: ogólni to mam takie zadanie:
Funkcja produkcji ma postać: Q=40kl − 20l2 dla k=10. podaj optymalne poziomy zatrudnienia
17 lut 21:05
Marta: i wychodzi mi że od 18 do −40, co jest nierealne
17 lut 21:06
ZKS:
Skoro to mają być zatrudnienia to l raczej musi należeć do naturalnych co? Raczej nigdzie
nie dostaniesz minus zatrudnień (chyba że może sobie pomyśleć minus zatrudnienia to są
zwolnienia

).
17 lut 21:09
Marta: wiec włąsnie szukam bledu
17 lut 21:10
Marta: Bo to jest tak:
Q= 400l − 20l2
pc=pochodna z Q
czyli pc= 400 − 40l
ppl= q/l czyli= 400 − 20l
pm= pochodna pc = −40
17 lut 21:17