Zadanie z liczb i wyrażeń alebraicznych.
xyz: Witam, pomoże ktoś w takim zadaniu?
Dane są liczby a = 1+2{3} i b = 1−{3}. Oblicz a:b − b:a. Odpowiedź przedstaw w postaci x+y{3},
gdzie x i y są liczbami wymiernymi.
17 lut 20:55
Jolanta: Nie mam pojęcia o co Ci chodzi .Czy to miały być ułamki ?
17 lut 22:55
5-latek: Jolu pewnie nie umnie zapisac tu pierwiastkow i ma byc a=1+2√3 b=1−√3
Jak sobie to rozwiaze to zobaczy pewna wlasnosc
17 lut 22:59
xyz: Tak jak pisze 5−latek miały to być pierwiastki.
Próbowałam to rozwiązać, ale nie wychodzi mi tak jak w odpowiedziach.
18 lut 19:55
Piotr:
| | 63 | | 39 | |
wyszło mi − |
| − |
| √3 |
| | 22 | | 22 | |
18 lut 20:08